HACCP dla rolniczego handlu detalicznego- Poznań
Księga HACCP dla rolników prowadzących handel detaliczny
Ustawa z dnia 4 października 2018r. o zmianie ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia:
wprowadza ułatwienia z zakresu prawa żywnościowego odnoszące się do procedury rejestracji działalności u właściwego organu urzędowej kontroli żywności dla podmiotów zamierzających prowadzić produkcję żywności na małą skalę;
od 1 stycznia 2019r. podmioty zamierzające prowadzić produkcję żywności na niewielką skalę w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia jej do obrotu, są zobowiązane jedynie do złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów w siedzibie właściwego terenowo organu sanitarnego. Powyższe dotyczy w szczególności produkcji żywności pochodzenia roślinnego.
wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów w formie pisemnej należy złożyć odpowiednio: – do powiatowego inspektora sanitarnego właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności – w przypadku zamiaru sprzedaży żywności pochodzenia niezwierzęcego , – do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia działalności – w przypadku zamiaru sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego lub produktów zawierających zarówno produkty zwierzęce jak i roślinne (tzw. żywność złożona). W celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności trafiającej do konsumenta w trakcie działalności prowadzonej przez rolników w zakresie rolniczego handlu detalicznego muszą zostać spełnione podstawowe kryteria higieniczno-sanitarne określone w rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, ze zm. – Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319). Przepisy te przewidują między innymi, że w przypadku gdy produkcja prowadzona jest przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej), zamiast wymogów określonych w załączniku II w rozdziale II w/w rozporządzenia , obowiązują wymogi określone w załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne) w/w rozporządzenia. Produkcja domowa dotyczy głównie wytwarzania żywności, która stanowi potencjalnie niskie ryzyko zagrożenie dla zdrowia (tj. małe ryzyko rozwoju drobnoustrojów chorobotwórczych – produkty poddane obróbce cieplnej, tj. gotowaniu , pasteryzacji bądź tyndalizacji np: przetwory z owoców, warzyw (dżemy, soki, marmolady, powidła, kompoty- poddane obróbce termicznej), produkty marynowane, przetwory zbożowe, ( kasze, mąki, płatki, ), gotowe potrawy nie mięsne.